Ik moet eerlijk toegeven dat ik het moeilijk vind om nee te zeggen. Ik kan me herinneren dat ik als kind al na 1 seconde, nadat ik ja had gezegd, al buikpijn kreeg. Mijn hoofd en hart zeiden nee, maar mijn mond zei ja.. alweer..

Wat is het toch met dat woord “NEE”?  Ik weet van mezelf dat ik bang ben om iemand persoonlijk af te keuren. Ik vind het vervelend dat iemand denkt dat ik niet wil helpen omdat ik ze niet aardig vindt. En dat is juist het probleem, dat denken van mij (en van jou waarschijnlijk ook!)

 

Wat wij voor de ander invullen is vaak niet eens waar. Mensen begrijpen het heus als ik met drie jonge kinderen zeg dat ik niet wil of kan helpen met een schoolavond of uitje. En toch knaagt dan het gevoel: wat zullen ze van me denken.

Nee zeggen is iets wat je moet leren. Je moet ervaren en voelen dat er niets veranderd in de relatie tussen jou en de ander. Als jij nee zegt tegen een ander, zeg je eigenlijk ja tegen jezelf! Met het aangeven van grenzen naar de ander toe geef je jezelf ruimte. Je geeft jezelf tijd. Tijd om iets te doen wat jij WEL leuk vindt! Hoe lief is dat van jezelf?! Juist, heel lief!

En omdat ik weet dat jullie allemaal graag wat liever voor jullie zelf willen zijn heb ik hieronder alle tips en redenen gezet die ik de afgelopen tijd heb geleerd om nee te zeggen.

Weet wat je belangrijk vindt

Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jij belangrijk vindt. Waar wil jij graag je tijd aan besteden? Voor mij zijn dit bijvoorbeeld mijn gezin, gezondheid, praktijk en sociale contacten.

Wanneer je een verzoek krijgt die daar niet mee te heeft en je verwacht dat je het niet leuk vind of energie van krijgt dan is het makkelijker om nee te zeggen.

Weet hoeveel tijd je te besteden hebt.

Maak voor jezelf duidelijk wat je allemaal op een dag/week/maand te doen hebt. En ga vervolgens eens invullen hoeveel vrije tijd jij overhoudt voor jezelf om te doen wat jij leuk vindt. Nu heb je een mooi overzicht van het aantal uur dat je nog vrij kan invullen met verzoeken van een ander. Heb je de tijd en zin dan kan je met volle overtuiging JA zeggen. Maar valt je vrije tijd toch tegen? Dan is het makkelijker om nee te zeggen.

Weet dat je nee zegt tegen het verzoek en niet de persoon.

Het kan soms moeilijk zijn om nee te zeggen omdat je de persoon die je iets vraagt heel aardig vindt. Maar je wijst heus de persoon niet af wanneer je een keer geen zin of tijd hebt.

Vraag om tijd om erover na te denken.

Je hoeft niet altijd gelijk ja of nee te zeggen. Zeg dat je er even over nadenkt en erop terug komt.

Je mag nee zeggen

Ook al heb je die middag helemaal niks gepland.

Maak van ‘nee’ een volledige zin

Alleen het woord ‘nee’ uitspreken zal voldoende moeten zijn. Je bent mensen geen verklaring schuldig.

Je mag je bedenken

Heb je al ja gezegd, maar begint het te knagen? Dan heb je altijd het recht om je te bedenken. Probeer het dan zo snel mogelijk te doen, want er tegen aan blijven hikken vreet energie!

Ze nee met je lichaam

Sta stevig rechtop en kijk een ander in de ogen aan. Zo zet je je boodschap kracht bij en weet de ander jij dat het serieus meent.