“Het kwartje overspannen viel bij mij maar niet”

Voor de buitenwereld leek het mij allemaal goed af te gaan als jonge moeder. Ik had (en heb nog steeds!) een fantastische vriend, prachtig huis, leuke baan in de zorg en was zwanger van onze derde zoon!

Dat zou betekenen 3 kinderen in 3 jaar tijd.

Dus ik dacht nog ‘even’ snel een stage erbij, zodat ik mijn diagnostiek aantekening kon behalen. Nog ‘even’ wat nachtdiensten doen zodat ik mijn verslagen in alle rust kon maken. Nog ‘even’ de onregelmatige diensten volhouden, zodat ik mijn collega’s niet opzadel met extra werk. Nog ‘even’ alles zelf blijven doen in het huishouden, want dat kan ik best. Nog ‘even’ naast dat alles de nachtvoedingen doen, de verhuizing regelen, nieuwe woning regelen.. en ik vergeet vast nog wat.

En ineens werd het steeds minder leuk.

Ik ging twijfelen aan mijzelf. Was ik wel geschikt als moeder? Ik kon de kinderen op een gegeven moment zelfs niet meer uitstaan, ze lieten me nooit eens met rust. Ik hoorde het gehuil nog als ik alleen onder de douche stond. Ik keek wel 100 keer op de klok in de hoop dat mijn vriend weer thuis kwam van zijn werk. Alles was teveel, boodschappen doen of stofzuigen een enorme opgave. Laat staan om iets te ondernemen met de jongens. Ik had moeite om de dagen door te komen.

Ik werd somber, kreeg moeite met mijn ademhaling, druk op de borst, angsten, oorsuizen, schuldgevoel dat ik weer eens boos werd op de kinderen. Ik bleef binnen, ergerde me aan alles en iedereen en wilde vooral rust en alleen zijn. Ik schaamde me en voelde me een mislukkeling. Maar het kwartje ‘ik ben overspannen’, die viel maar niet.

Nog 2 weken en dan zouden we weer terug verhuizen naar Twente, om daar te bevallen en te beginnen aan een nieuwe baan. Met tranen in mijn ogen vertelde ik dat het niet meer ging, mijn schoonouders namen het over en ik mocht rusten.

Daar zit je dan, met drie kinderen en een vette overspanning. En ik heb het helemaal zelf gedaan, dat overspannen raken, maar ook het herstellen. Ik heb me helemaal ondergedompeld in de wereld van overspanning, burn-out, lezen, opleidingen alles! En ik kwam erachter dat het waarschijnlijk niet veel had uitgemaakt of ik het zou zelf had gedaan of reguliere hulp volgens de richtlijnen had gekregen.

Ze verwachten namelijk dat je direct anders leert omgaan met stress (cognitieve gedragstherapie). Maar dat kan helemaal niet, omdat je brein niet naar behoren werkt. Ik heb het aan de lijve ondervonden. Persoonlijke ontwikkeling is dan niet mogelijk. Je wilt het wel, maar het kan niet.

Wat wel nodig is, is lichamelijk herstel. Eerst rusten, uit de overlevingsstand en het lijf moet normaal reageren op stress. En DAN kan je pas aan de slag met het leren van nieuwe vaardigheden of overtuigingen.

Mijn visie op herstellen van stressklachten is dus ook eerst lichamelijk en dan pas mentaal herstellen.

Dat maakt dat ik heel duidelijk ben in mijn aanpak. Ik vertel je wat verstandig is om te doen. Ik zeg je wat je niet wilt horen. Ik adviseer en leg je uit wat er in je lijf gebeurd. Zodat je snapt waarom het belangrijk is. En je gaat weerstand hebben, want het VOELT niet fijn om te moeten rusten. En daar coach ik je in. Ik weet zeker dat jij je gedrag in stand probeert te houden en daarom nodig ik ook je partner uit tijdens een sessie. Want samen moeten jullie de boel op de rit krijgen, dit hoef je niet alleen te doen.

En weet je ik vind het fantastisch om dat te mogen doen! Je gaat namelijk veel sneller herstellen dan dat ik deed. Je gaat weer rust voelen in je lijf en genieten van je gezin. En daar gaat het me om. Bovenstaande gaat gepaard met veel flauwe humor, grapjes, hele concrete handvatten (zoals een dagplanning) en kopjes thee met chocolade.

Wat is typisch Evelien;

Ik ben gek op Tony Chocoloney (die met karamel zeezout)

Mijn kop thee houd ik alleen vasthoud voor de warmte

Ik heb altijd en overal een mening over

 Iets beginnen maar niet willen afmaken

Romantische komedies kijkt ik het liefst

 Ik glimlach veel, heb het vaak niet eens door

Ben graag alleen

Koukleum

Nooit zin in mediteren en yoga

Al 10 jaar dezelfde cd luister in de auto

Mega fan van de Foo Fighters!

Mijzelf heerlijk op de eerste plaats zetten en dat niet egoïstisch vinden.